Bucătăria nu este singura care necesită un echilibru cromatic. Asocierile si combinațiile de culori sunt foarte apreciate chiar și în viața de zi cu zi. Ne place să ne jucăm cu diferite culori chiar și când ne alegem vestimentația. Prin culori putem să comunicăm și să transmitem stări, sentimente. Casa noastră nu trebuie să fie lipsită de aceste armonii cromatice, deoarece ele au un rol important. Echilibrele de culori în bucatarie ne transmit o stare de bine, un calm interior și o senzație de confort. Dacă vrei să obții combinatii de culori in bucatarie originale și cu gust, articolul de față e 100% pentru tine. Îți prezentăm câteva sfaturi utile atunci când alegi culori pentru bucatarie. Vei crea un echilibru cromatic de invidiat în bucătăria ta.
Alege un punct focal pentru bucătăria ta
Primul pas, și unul foarte important, în obținerea unui echilibru cromatic pentru bucătăria ta este stabilirea unui punct focal. Punctul focal reprezintă acel element central al bucătăriei care atrage atenția și în funcție de care sunt alese, amplasate și decorate celelalte corpuri și obiecte. Acesta are un rol important în stabilirea paletei cromatice și a materialelor care vor fi folosite. Încearcă să centrezi și să evidențiezi punctul focal prin contraste de lumină, de mărimi sau de textură. Acesta poate fi o mică „insulă” de bucătărie sau un set de ustensile de bar cu o estetică originală sau o plantă exotică. Concentrează-te pentru început asupra unui singur element și continuă de acolo cu amenajarea bucătăriei tale, iar lucrurile vor merge de la sine.
Folosește puține culori in bucatarie
Știm cu toții că, în general, un exces nu are cele mai bune rezultate. La fel stau lucrurile și în privința cromaticii. Abundența de combinatii de culori in bucatarie nu este benefică pentru deoarece creează impresia de aglomerație, lipsă de organizare și disconfort. Folosește maxim 4 culori, două principale și două secundare.
De asemenea, ținând cont de cercul culorilor, poți să iei în calcul ideea de complementaritate, asortând culori opuse (de exemplu galben și violet, roșu și verde sau albastru și portocaliu). Un alt principiu des întâlnit se referă la utilizarea unei culori calde, dominante, completate de o culoare accent, care asigura personalitate și individualizare. Ai putea să folosești elemente de decor în culori accent. De exemplu, o florile vii sau artificiale sunt întotdeauna o soluție binevenită pentru a adăuga o pată de culoare. Acestea se potrivesc chiar și cu un mobilier alb sau unul în culori închise și elegante, de exemplu gri. Ai o mulțime de posibilități de combinații cromatice, care vor fi impresionante atât timp cât se limitează la un număr rezonabil de culori.
Fii atent la forme și texturi pentru a obține un echilibru de culori in bucatarie
De obicei, bucătăriile sunt proiectate în linii drepte, fat fiind faptul că acestea trebuie să reprezinte un spațiu practic, funcțional. Totuși, abordarea modernă aduce în prim-plan și bucătăriile în linii curbe, care inspiră o eleganță aparte. Important în această privință este să alegi ceea ce se potrivește cel mai bine și să armonizezi toate formele bucătăriei tale în funcție de abordarea ta. Liniile verticale accentuează impresia de înălțime, pe când lățimea este mai vizibilă în cazul liniilor orizontale. Forma generală, finală, a bucătăriei tale va fi influențată de schimbările mici pe care le implementezi.
Linii, curbe, simetrie, efect oglindă
Simetria este un factor foarte important al organizării. Proporționalitatea, deși uneori nenaturală, reprezintă un ideal. Pentru a scoate în evidență anumite elemente din bucătărie, acestea trebuie să fie poziționate în axe de simetrie. Corpurile modulare trebuie să fie și ele simetrice. Concentrează-te asupra aspecte precum distribuția egală a scaunelor, amplasarea proporțională a rafturilor, a obiectelor sau simetria cromatică. Totuși, nu trebuie să apelezi la o simetrie rigidă, pentru a nu crea o impresie exagerată de solemnitate și pentru a menține un spațiu viu.
Ține cont de spațiu și scară
Cu siguranță, un mobilier mic nu va crea o impresie vizuală plăcută într-o încăpere spațioasă și înaltă. Disproporționalitatea este ușor observabilă și iritantă. Nu folosi aceleași înălțimi în toată bucătăria, dar nici nu exagera cu dimensiunile contrastante. Găsește cele mai bune dimensiuni pentru spațiul pe care îl ai la dispoziție.
Ce texturi alegi pentru a obține un echilibru de culori in bucatarie?
Utilizarea texturilor este una dintre cele mai bune modalități de a evita banalitatea monocromatică. Acestea au un impact vizual puternic și asigură o oarecare rezonanță a materialelor. Există o varietate de texturi, fie ele clasice, precum cele care imită lemnul masiv, fie moderne, cum ar fi un backsplash de marmură, texturi lucioase sau metalice. Toate acestea dau viață bucătăriei tale.
Lumina în bucătărie
Iluminarea potrivită contribuie la un decor estetic și practic, precum și la evidențierea anumitor elemente. Asigură-te că atât lumina de ambient, cât și cea de lucru, sunt distribuite corect. Lumina de ambient trebuie să fie una calda și distribuită egal. Folosind lumina de lucru, scoate în evidență printr-o intensitate mai mare a luminii principalele elemente. Lumina de ambient trebuie să fie una calda și distribuită egal.
Folosește culori naturale, calde, ca bej și crem, pentru bucătăriile clasice. Cele moderne, de exemplu bucătăriile în formă de U sau L, cele cu insulă, se potrivesc de minune și cu nuanțe mai puternice pentru accent și contrast. Dacă vrei o bucătărie minimalistă, concentrează-te asupra nuanțelor de gri și a culorilor închise.
Așadar, obținerea unui echilibru cromatic îsi folosirea corectă a unor combinatii de culori in bucatarie presupune efort și respectarea unor principii general valabile. Ține cont de toți acești factori și îți garantăm că ambientul plăcut al bucătăriei și armonia din cadrul ei vor fi mereu prezente. Paginile noastre de Instagram și Facebook te așteaptă cu cele mai interesante noutăți, campanii promoționale și concursuri captivante!
Sursa imaginilor: Pexels.